Commodore 64 IRQHack64 cartridge

IRQHack64 Cartridge

IRQHack64 Cartridge nu beschikbaar !

Ik kwam een tijd geleden toevallig deze cartridge tegen, het is een cartridge die gebaseerd op een Arduino Pro Mini een soort van 'on the fly' cartridge maakt van *.PRG files.
De functionaliteit van de IRQHack64 overstijgt die van de TapeCart_SD , maar die laatste heeft dan wel weer als voordeel dat het cartridgeslot vrij blijft voor een monitor, freezer, fastloader of enig andere cartridge.
De makers van deze cartridge hebben de support voor, en hun bestanden niet langer actief online staan, ik vind zelf dat het erg jammer is als dit geweldige project een stille dood sterft.

Het hart van de IRQHACK64 cartridge is een Arduino (pro mini), een heuse computer op zichzelf met meer rekenkracht en geheugen dan de Commodore 64 zelf :
De Arduino wordt aangevuld met een Micro SD kaart slot en een Eprom met daarop de bootcode om de arduino te benaderen.
De IRQcart kan overweg met *.PRG files en in zeer beperkte mate met *.crt files, max 8 KB en daarvan werkte het meeste niet eens, dus de Micro SD die ik meelever met de IRQcart bevat geen *.crt files.

De software van de cartridge lijkt niet langer in ontwikkeling, deze beloofde namelijk ontzettend veel moois destijds, waarvan een aantal zaken al in proof of concept fase waren.
Netwerk load van games via de arduino, streaming video , streaming audio en zo nog wat meer van die waanzinnig coole functies.

IRQHack64 in Rood en Blauw

Functionaliteit van de IRQHACK64 Cart :

Even een korte opsomming van de funtionaliteit :

De resetknop op de Cart is multifunctioneel :
kort gedrukt   : het menu met de grafische opstartschil met gameload menu wordt geladen (Ondersteund lange filenames)
iets langer      : reset van de Commodore 64, de cart is inactief
Lang  (5 sec)  : (tijdens geladen programma, het nu actieve programma wordt als autostartend opgeslagen, bij opnieuw aanzetten van de C64 zal dat programma automatisch worden gestart.

Sneltoetsen
Je kunt programma's starten onder een sneltoets (toets 0-9) , hiervoor dien je dan wel de programma's die je wil starten onder de sneltoetsen, gelijkluidende namen te geven aan de toets die het programma start.
dus 0.prg wordt gestart door de toets '0', 1.prg wordt gestart door de toets '1', 2.prg wordt gestart door de toets '2' etc.
wanneer je de Cartridge start verschijnt er een bootscherm , als je de sneltoets van keuze drukt zal het bijbehorende programma worden geladen.
Wil je toch liever de inhoud van je Micro-SD kaart bekijken dan kun je door kort de reset toets in te drukken alsnog naar de filebrowser.

IRQHack64 close up van Micro-SD kaartslot

prijs : de IRQHack64 Cartridge kost 25,-- euro
Optioneel : een Micro-SD kaart met software 10,-- euro

3d files voor de behuizing van deze cartridge kun onder andere hier vinden 1 , 2

De project pagina van de makers van de IRQHack64 kun je hier vinden.

Comments are closed.