Amiga 500 Interne IDE Interface opties

Amiga 500 Intern IDE Interface met CF adapter en kaart (Horizontaal model)
Stel je wil een interne IDE Interface gaan inbouwen in je Amiga 500 / 500+,  wat zijn de mogelijkheden ?

Ik heb een flinke tijd besteed aan het ontwerpen en bepalen wat de beste footprint was voor een Gotek.nl IDE interface voor je Amiga 500 / 500+.
Reden daarvoor is dat er diverse revisies van de Amiga 500 zijn met allemaal hun eigen layout, grofweg heeft dat geleid tot 2 modellen Gotek.nl IDE Interfaces :
Hieronder staan beide lijnen beschreven, kijk goed wat de voorwaarden zijn om de lijn van keuze te kunnen implementeren in jouw Amiga 500 / 500+.

Optie 1 :

Horizontale connector met een direct bevestigde IDE-2-CF, adapter is de meest makkelijk te implementeren optie , kwestie van inprikken en je bent klaar om er mee aan de gang te gaan.
Geen kabels wegwerken, gaten frezen of draadjes trekken, gewoon 68000 eruit, IDE PCB in de 68000 socket en de  68000 daar weer bovenop (Zie opmerking 1)
In een standaard Amiga 500 / 500+ past deze probleemloos (Zie opmerking 2)
Zowel keyboard als afschermblik kunnen gewoon terug geplaatst worden  na het plaatsen van het Gotek.nl IDE interface (Zie opmerking 3)

Bovenaanzicht Amiga 500 Interne IDE Interface (horizontaal model)

Opmerkingen :

1 ]  Terugplaatsen van de 68000 vervalt, mocht je een IDE interface bestellen waar de 68000 reeds op is gemonteerd.

2 ]  Het fysiek passen van het interface kan alleen gegarandeerd worden als er niet reeds een Kickstart switch, Flickerfixer, Turbokaart, of geheugenuitbreiding geplaatst is , is dit wel het geval neem dan kontakt op.

3 ]  De IDE uitbreiding kan in sommige gevallen net het afschermblik raken.
Als je zeker wil zijn dat je het maximale bereik aan speling hebt kun je een IDE interface met een gesoldeerde 68000 aanschaffen, die geeft je om en nabij 5mm extra ruimte.

4 ]   Deze kaart werkt niet met trapdoor geheugen groter als 512KB

5 ]   Deze kaart werkt ook met harddisks, deze kunnen alleen niet gevoed worden vanaf de IDE Interface zelf.

6 ]   Deze kaart kan werken met Fat95 of Amiga FFS geformatteerde CF kaarten, elk filesystem maakt wel gebruik van een eigen bootdisk.  (Beide bootdisks vind je in de Download Sectie)

7 ]   Nadeel van deze optie is , is dat voor uitwisselen van data bv met een PC , de amiga uit elkaar moet om bij de Compact Flash te geraken, dus als harddisk is het een prima oplossing als intermediare media is het beter om voor optie 2 te gaan.

 

Optie 2 :

Bij deze optie heb je een verticale (Staande) IDE connector die je in staat stelt een ide kabel op te prikken zodat je ergens in je Amiga 500 / 500+ een IDE-2-CF adapter (of harddisk) kunt plaatsen.
Deze optie wordt standaard geleverd met +/- 40 CM IDE (Zie opmerking A) en power kabel zodat je het interface overal in je amiga kunt gebruiken.
Dat betekent dus eventueel kabels wegwerken, gaten frezen of draadjes trekken, voor de rest is het net als met de andere optie : gewoon 68000 eruit, IDE PCB in de 68000 socket en de  68000 daar weer bovenop (Zie opmerking B)
In een standaard Amiga 500 / 500+ past deze probleemloos (Zie opmerking C)
Zowel keyboard als afschermblik kunnen gewoon terug geplaatst worden  na het plaatsen van het Gotek.nl IDE interface (Zie opmerking D)

Close-up Amiga 500 Interne IDE Interface (staand model)

Opmerkingen :

A ]  Ik heb niet getest met kabels langer dan 40 CM , diverse vergelijkbare interfaces komen vergezeld met het advies niet boven de 40 CM te gaan, dat advies heb ik dus ook maar aangehouden voor mijn eigen interface.

B ]  Terugplaatsen van de 68000 vervalt, mocht je een IDE interface bestellen waar de 68000 reeds op is gemonteerd.

C ]  Het fysiek passen van het interface kan alleen gegarandeerd worden als er niet reeds een Kickstart switch, Flickerfixer, Turbokaart, of geheugenuitbreiding geplaatst is , is dit wel het geval neem dan contact op.

D ]  De IDE uitbreiding kan in sommige gevallen net het blik raken, als je zeker wil zijn dat je het maximale bereik aan speling hebt kun je een IDE interface met een gesoldeerde 68000 aanschaffen, die geeft je om en nabij 5mm extra ruimte.

E ]   Deze kaart werkt niet met trapdoor geheugen groter als 512KB

F ]   Deze kaart werkt ook met harddisks, deze kunnen alleen niet genoeg gevoed worden vanaf de IDE Interface zelf.

G ]   Deze kaart kan werken met Fat95 of Amiga FFS geformatteerde CF kaarten, elk filesystem maakt wel gebruik van een eigen bootdisk.  (Beide bootdisks vind je in de Download Sectie)

H ]   voordeel van deze optie is , is dat voor uitwisselen van data bv met een PC , de Compact Flash kaart makkelijker bereikbaar is, je kunt kiezen voor bv Montage op het trapdoor deksel, het interface links uit de expansie deksel te leiden, of rechts naast de floppy een sleuf te frezen zodat de kaart makkelijk te bereiken is.

 

Optie 3 :

Binnenkort is ook een externe versie van het IDE Interface leverbaar voor de Amiga 500 / 500+.
Daarmee vervalt dan de noodzaak om je amiga te openen.

Meer info vind je hier.

Amiga 500 extern IDE Interface (Boven aanzicht)

Optie 2 :


Bevestiging op de trapdoor, dmv 2
schroefjes of dubbelzijdige tape.
Kan niet als je een Full size Memory
expansion hebt zoals bv de A501.

Van buitenaf makkelijk bereikbaar, maar
je moet daarvoor wel een gat frezen voor
de CF kaart. (Schakelaar hoort niet bij
Het IDE Interface)

De meest eenvoudige oplossing wel, je
hoeft niet te zagen of te boren aan je
'precious' , en toch is de CF kaart makkelijk
van buitenaf te bereiken.

Comments are closed.